Hitte-weer

Rabarber klaar om te oogsten

Blij dat de zomer eens begint, maar die hitte hoeft nu ook weer niet. Het zou weer zo rond 30 graden zijn en ik kijk op de thermometer buiten en het is 29 graden, net eronder. Ik heb niet veel puf om iets te doen en blijf zoveel mogelijk binnen in een lekkere luchtige lange rok. Veel drinken, vooral de ouderen zeggen ze, en ja daar heb ik ook moeite mee. De 2 liters per dag haal ik nooit en ik doe mijn best. Een ijsje kan er ook aan bijdragen en lekkere koele drankjes met ijsblokjes.

Twee van mijn katten liggen languit op tafel en voor hun schijnbaar is het ook teveel van het goede. Zwarte Noah is een diehard en zoekt verkoeling buiten tussen de struiken en komt zo en dan binnen wippen voor wat lekkers. De honden trekken zich nergens wat van aan, blijven altijd alert en reageren op alles wat er niet hoort te zijn en bij het minste geluidje. Als het stil is, toch maar even slapen en kan ik rustig onder de propeller achter mijn pc werken. Ik denk dat ik morgen de koel-ventilator maar weer uithaal van boven, ruilen met het elektrische kacheltje wat nog beneden staat.

Het is weer oppassen met de konijnen en altijd zorgen dat ze in de schaduw zitten. Onlangs een nieuwe parasol voor ze gehaald omdat de oude kapot was en nu met de wind is ook mijn grote parasol een paar keer omgevallen, is gescheurd en heeft zelfs mijn houten tafel beschadigd. Dit jaar moet ik er nog mee doen, volgend jaar maar voor een nieuwe kijken met een betere grondsteun.

Jonge Boerenjasmijn in bloei

Vrijdag kreeg ik eindelijk mijn nieuwe tuinplanten na een maand wachten. Ik kan ze echter nog niet in de grond planten omdat deze te droog en hard is. Ook daar kampen we weer mee. Ik bewater ze maar even in de pot en hopen dat er gauw regen komt. Zelfs als ik de tuin besproei is het zo weer droog. Wel al zaadjes geplant in potten en ze komen al aardig op. Bloemen en een paar kruiden, de aardbeiplantjes van voorgaand jaar doen het nu ook super. Ik kan er zo heerlijk van genieten.

Aardbeien, bloemen en basilicum

Hoornaar uit ’18 bij mij binnen op het keukenraam

Hopelijk komen er veel vlinders en bijen op af. De Atalanta had ik weer gezien en bijen, zo weinig dit jaar. Waar ik wel van schrok is de hoornaar met een luidruchtige brom. Ik zag die voor het eerst in 2018, toen niet wetende wat een hoornaar was. Van de week kwam die zomaar mijn woonkamer binnen gevlogen. Het lijkt op een reuzewesp, is echt gigantisch groot en eet juist bijen en wespen. Verder ongevaarlijk, steken niet als je ze met rust laat. Pas een bericht gelezen dat ze in opmars zijn en de nesten van hoornaars willen uitroeien. Dit om de bijen te beschermen maar jongens, het is natuur en de mens wil weer alles onder controle houden. Er zijn toch ook spinnen die bijen eten, en wij zijn toch ook omnivoren die vlees eten. Laat de natuur alstublieft zo veel mogelijk haar eigen gang gaan.

Creatief doe ik niet veel de laatste tijd. Veel kleuren, is het enigste en dat ter ontspanning. Gisteren mijn aquareldoos uitgehaald en blijkt na een tijd niet gebruikt te hebben dat veel van de tubes uitgedroogd zijn. Zo zonde en kan veel beter napjes nemen en heb een nieuwe doos besteld met 48 kleuren.  Borduren komt ook niks van in maar dat komt wel. Het moet eerst wat koeler worden. Wel een mooi boorduurpakket gevonden tijdens het zoeken naar de aquareldoos. Prachtige wilde bloemen in een glazen vaas. Voor een tientje liet ik het niet verschieten.

Borduurpakket

Het is ook meer de tijd om naar buiten te gaan. Komende donderdag is er een vrijwilligersuitje. We gaan naar Valkenburg, met een treintje in de grotten, aansluitend een gezamenlijke lunch en daarna wat tijd om die zelf op te vullen. Deze zomer gaan we ook naar de zee, met de bus naar Scheveningen. ik heb er wel zin in, maar het mag wel wat minder warm zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *