Koud hé

Het zou tegen het weekend aan -20 graden kunnen worden, in het oosten van het land. Maar waar ligt het oosten in Nederland volgens de weervoorspellers? Ik bedoel, ik weet wat oost en west is, maar waar valt mijn gebied onder en hoe worden de grenzen verdeeld. Zuid-Limburg ligt aan de oostkant en is in het zuiden van het land. Kan ik die strenge vorst, wat er overigens al is, maar zo hoog, wel of niet verwachten? Op internet kon ik geen officiële kaart vinden.

Wel vond ik een indeling van de nutsbedrijven en daar zat ik duidelijk in het zuiden. Maar om het weer te bepalen is die van geen nut. Dus verder gaan zoeken en via een discussie op weer online waren daar meer die dit zich afvroegen. Daar vond ik een interpretatie kaartje met een duidelijke weergave.

Eigenlijk een logische indeling en zit ik in het zuidoosten, misschien ontspring ik net de dans van die -20 in het oosten in Overijsel of moet ik toch de hele oostelijke lijn nemen vanaf die dikke rode lijn. Gisternacht ging het hier ook al naar de -10 toe, en kan volgens de weerberichten komende nachten oplopen tot -12.

Ik moet het nauwlettend in de gaten houden voor mijn konijnen. Ze hebben een warm droog binnen-hok met veel stro waar ze gelukkig de nachten ingaan, na hun klein stukje hard opgedroogd tarwebrood. Die krijgen ze nu ongeveer om 1.00 uur en zijn daar verzot op. Ik ga zo laat mogelijk naar bed, ook vanwege het water dat binnen anderhalf uur bevriest. Ik moet continu verversen en gebruik lauw water om het te vertragen.

Voor Rosalin en Ilijana, had ik in januari 2012, 2 teddy-widders gekocht. Konijnen met een langharige vacht, en het waren baby’s van zo’n 12 weken oud. Het was toen ook zo’n -12 graden en die moest ik naar de schuur verhuizen omdat ze nog te kwetsbaar waren. Dat was de laatste strenge vorst.

Mijn huidige konijntjes zijn volwassen, sterk en gezond, ze moeten er tegen kunnen. Ze hebben een bepaald systeem in hun lichaam dat zorgt dat ze het niet koud krijgen, net als de zooltjes van hun voetjes, mits het buitenkonijnen zijn. Overdag zitten ze in de ruime ren onder en zelfs buiten de ren zitten ze af en toe te doezelen, waarvan ik denk hoe is het mogelijk.

Zijn de konijnen erg jong of oud, of zijn ze zwak en ziek, dan moet je ze binnen halen en oppassen met temperatuurverschillen, daar zijn ze erg gevoelig voor. Buiten-konijnen bijvoorbeeld niet naar binnen halen om er even mee te spelen, die warmte-overgang is te groot.

Het is hier even afwachten wat de temperatuur aangaat. Ze kunnen tot -15 tot -20 graden buiten, maar voor mij is dit te extreem. Gaat het naar de -13 dan verzet ik ze toch naar de schuur. Zullen ze niet leuk vinden, weinig licht, lampje dus de hele dag aan, en even zonder buitenhek en ren, dus minder ruimte. Wel in hun eigen hok, want daar zijn ze erg op gesteld. Laat hopen dat het niet zover komt, maar als het moet is het voor even.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *