Tekenstudie

Dit gaat over tekenen met het linker- of rechterbrein. Daar een boek over gekocht (Tekenen met het rechterbrein kun je leren – Marianne Snoek) om te ontdekken wat het verschil is. Door te oefenen en doen wordt het duidelijk. Het is een hele interessante studie waarbij het niet gaat of je het mooi vind maar om hoe je naar dingen kijkt en hoe je het brein gebruikt.

eigen hand

Portret uit het hoofd

Een van de eerste opdrachten is een tekening van je eigen hand maken en een zelfportret via een spiegel. Daarna een portret van een volwassene zonder voorbeeld en uit je hoofd. De hand lukte wel redelijk, echter het zelfportret vond ik erg moeilijk en had zelfs de bril daarvoor afgezet. Uit het hoofd ging me makkelijker af, ook niet goed, doch gewoon maar doen, zonder te weten of ik nou mijn linker- of rechterbrein aan het gebruiken was. Ik ben meer gewend om objecten vanuit de natuur na te tekenen. Handen en portretten van mensen vind ik één van de moeilijkste dingen en ook verhoudingen van wat dan ook.

Met de oefening van een vaas, met een optische illusie werd meer helderder hoe we het linker- of rechterbrein gebruiken. Het is een plaatje waarin je eerst de vaas in het midden ziet ofwel twee profielen aan de linker- en rechterzijde. Als je rechtshandig bent moest je eerst de linkerzijde in één lijn natekenen. Dat ging goed, en dan de rechterzijde. Dus in spiegelbeeld en dat lukte van geen kant. Wat blijkt, het linker-en rechterbrein is in conflict en denk huh, hoe kan dat.

Doordat ik meer met het linkerbrein werkte, dat betekent in taal of symbolen, zoals voorhoofd, neus en kin. Ik was bezig met het profiel, welke het linkerbrein versterkte en daardoor het rechterbrein verwarde. Door nu de vaas, het andere, het ruimtelijke te tekenen, ging dat veel beter. Om beter te tekenen kan je dit dus het beste met het rechterbrein. Het is een omslag, en een eye-opener.

Ook de volgende opdrachten waren niet gemakkelijk en dat is iets op z’n kop natekenen, zodat je alleen met lijnen bezig bent. En dan blindelings tekenen, een echt voorwerp, zonder op je tekenblad te kijken. Dat heb ik gedaan en het eerste resultaat slaat nergens op, dat wordt nog veel oefenen voor mij. Ik heb werkstukken gezien die het ongelofelijk goed deden, maar zover ben ik nog lang niet.

Blindelings tekenen – glas water en bril

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *