29 De leugenaar

Een leugenaar moet een foutloos geheugen hebben! Anders vergeet hij aan wie hij welke leugen heeft verteld…

 –Mahen Theater

Liegen is een verleiding zoals vele anderen waar we mee worstelen. Soms lijkt het makkelijker om te liegen dan de waarheid toe te geven. Maar liegen heeft zelden positieve resultaten. Het leidt vaak tot pijn, wantrouwen en een eindeloze cyclus van meer leugens.

 Wie met heel weinig vertrouwd kan worden, kan ook met veel vertrouwd worden, en wie met heel weinig oneerlijk is, zal ook oneerlijk zijn met veel.

-Marjolein-Teepen

Hoewel je misschien graag denkt dat je een eerlijk persoon bent, ben je statistisch gezien ook een leugenaar. Onderzoekers schatten dat de gemiddelde persoon minimaal één tot twee keer per dag liegt. Stel jezelf deze vragen:

Geef je mensen wel eens complimenten die niet helemaal oprecht zijn?

Heb je iemand verteld dat het goed met je ging, terwijl je in werkelijkheid uitgeput was en een vreselijke week had?

Vertel je mensen wel eens dat je het druk hebt om te voorkomen dat je voor langere tijd met ze moet praten of iets met ze moet doen?

 scienceofpeople

 Liegen helpt je te ontsnappen aan een ongemakkelijke situatie. We liegen allemaal op een bepaald moment in ons leven, ongeacht wie we zijn.

Leugens maken deel uit van het leven, hoe we ze ook behandelen. Sommigen zijn onschuldige kleine fibbers, terwijl anderen dwangmatig bedrieglijk en manipulatief zijn. Leugens kunnen variëren van triviaal tot pijnlijk. Ze kunnen relaties diep schaden.

Een eenvoudige manier om erachter te komen of iemand tegen je heeft gelogen, is door de kleine dingen die ze hebben gezegd te controleren. Je kunt zien of iemand liegt aan zijn lichaamstaal, toon en zinsstructuur. Terwijl sommigen liegen uit noodzaak, liegen anderen schaamteloos uit gewoonte.

Ongeacht de redenen voor leugens, er zijn enkele bekende psychologische redenen om te liegen.

Wanneer mensen liegen, is er altijd een niveau van zelfbescherming bij betrokken.

Liegen is vaak gevaarlijk op zichzelf, maar als de persoon liegt en wordt betrapt, kan de uitkomst nog gênanter en vernederender zijn dan de waarheid.

-Harini Natarajan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *