Aan het werk

Afgelopen week na maandenlang thuis zitten naar het werk gegaan. Het was toch wat wennen om in het ritme te komen, doodmoe thuis en de behoefte die ik anders zelden heb, om op bed te gaan liggen. Na een uurtje gaat het dan weer. In het centrum zijn er de corona-regels, volop handen wassen en de anderhalve meter aanhouden wat niet altijd vlekkeloos gaat. Verder ging het daar allemaal prima en ben ook blij dat dat we weer iets om handen hebben en met oude vertrouwde mensen om je heen.

Woensdagavond kom ik thuis, ligt er een anonieme handgeschreven losse brief van mijn buurvrouw op de grond bij de deur, en ik wist, het moest van de nieuwe zijn. Mijn Kira blijkt aanhoudend te janken en het was een boze brief. Je bent verbaasd en ontsteld, ze is bijna 8 jaar oud en niemand die er ooit eerder wat van zei. Het is later die dag tot confrontatie gekomen, terwijl je het graag wilt oplossen en een gesprek wilt aangaan. Op een gegeven moment kap ik dan af en moet je je er bij neer leggen. Navraag bij de andere buren en die hadden er geen moeite mee, maar wel een bevestiging dat het best hard en langdurig was. Van alle kanten hoor ik ook dat die specifieke buurvrouw niet de makkelijkste is en overal op klaagt. In de buurt staat ze niet in goed daglicht en gingen we ook wat aan doen. Ze weet volgens mij niet dat ze naast een heks woont, heb het haar eens vluchtig verteld en daar is ze nooit verder op in gegaan.

Ondanks alle frustraties denk ik toch zelf naar oplossingen te zoeken, maar het is moeilijk om zo’n patroon bij de hond te doorbreken, juist als je weg bent en geen controle daarover hebt. Ze is ‘s ochtends 4 uur alleen en daarnaast, ik ben al die maanden thuis geweest, ook dat zal voor de hond moeten wennen. Heb een blafband gekocht, er zijn er in alle soorten maar heb de meest diervriendelijke wat op geluid en trilling gaat, vergelijkbaar met een mobieltje op trilstand, geen stroom. Heb het eerst bij mezelf getest en het is oké. Ondertussen in stilte magie toegepast om de algehele negativiteit terug te kaatsen, want het voelde door merg en been. Het vergde veel energie en in de nachten paste ik het toe. Geen kwaadwillende bedoelingen, maar eentje met inzicht en laten merken dat er ook normale manieren van omgang zijn. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, normaal gaat er een lange tijd overheen maar dit keer erg snel en stond ze zondag al voor de deur met excuses en dat het haar niet lekker zat.

Ondertussen gaat het hier beter, de andere buren verbaasd dat ze niks meer horen en zijzelf in kwestie gaf ook aan dat het gestopt was. Ik had mijn twijfels bij de blafband, maar liet mijn smartphone thuis als ik weg ging en nam het geluid in huis op. Complete stilte, niet eens een poging tot.. alleen Micha hoorde ik een enkel keer kortstondig keffen. Probleem opgelost, ik weet het niet, nog maar even aanhouden zo en afwachten.

Wat mijn tuin aangaat, de grond was omgespit, afgevlakt en nieuw zaad en helaas waar ik al bang voor was met de hittegolf, dat niet alles opkwam, ondanks ieder avond goed sproeien. Er moet bij gezaaid worden en ik wacht er even mee tot er weer meer regen komt. De vlinderstruiken zijn uitgebloeid en zal die binnenkort ook moeten snoeien. De rabarber groeide goed door en kon die weer gaan oogsten. Ik heb dat in het weekend gedaan, de grote bladeren eraf, de stelen gewassen en in blokjes gesneden. Iets zei me om ze niet te gebruiken. Mijn vader zei altijd, nooit in september en waarom, omdat ze dan niet goed meer zijn. Ik vond het maar raar en heb het eens wel gedaan, laat in september. Ik heb het geweten en lag een hele week met voedselvergiftiging in bed, continu overgeven. Nu eind augustus en ik denk ga het maar eens via internet uitzoeken, ik vertrouwde het niet. Wat ik vond is in de regel dat ze na 24 juni niet meer gebruikt kunnen worden. De rede is dat de bladeren altijd giftig zijn en daar zit oxaalzuur in. Na juni gaat dit zuur van de bladeren naar de stelen toe waardoor je dit niet meer kunt eten. Ik durfde het niet meer aan en heb ze weggegooid. Volgende keer wat vroeger oogsten en dan misschien in juni nog een portie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *