Afsluiting 2022

We staan weer voor een gloed Nieuwjaar. Ik heb mijn prognose klaar en zal die zo in een aparte post zetten. Even een terugblik geven en ik moet zeggen dat ik er best goed doorheen ben gekomen, ondanks de inflatie me daar mee weten te redden.

Blij dat de corona-lockdowns weg zijn en belangrijker, ook dat hebben we overleefd. Het heerst nog steeds, mijn kinderen en kleinkinderen hebben het allemaal gehad en ik schijn er immuun voor te zijn. Zelfs op het werk, dicht bij personen geweest die het kregen en ben er verbaasd over, zonder boosters, geen enkele keer corona gehad. Nog geen griepje/verkoudheid en die had ik op zijn minst wel een keer per jaar. Wat ik wel in die periode verschrikkelijk vond was die tweedeling, het onderscheid dat gemaakt werd of je wel of niet liet inenten om aan de maatschappij mee te doen. Ik vond het een zinloze actie maar daar tegenin, de mensen luisterde ook niet om zich te isoleren. Velen gingen gewoon hun eigen gang.

Toen brak de oorlog uit, boerenprotesten, energierekeningen reizen de pan uit, mensen in moeilijkheden, kunnen hun boodschappen niet meer betalen. Bedrijven die hierdoor over de kop gingen en nog steeds. De overheid zoals we gewend raken, blijft achter de feiten aanlopen. Ze zijn niet de snelste en dan toch op de valreep bonussen om de hard stijgende inflatie te ondersteunen. Echter niet voor iedereen en alleen voor de allerlaagste inkomens. Dat gaf wel wrijving en zag ik hierdoor dat velen zich niet eens bewust zijn van wat armoede betekent, om ieder dubbeltje te moeten omdraaien. Het was een heel heftig jaar en ik zie er voorlopig nog geen stabiliteit in. Het blijven onzekere tijden.

Hierdoor kwamen wel veranderen uit voort, namelijk bezuinigen en veel aandacht voor het klimaat. De minima’s hebben wat dat betreft veel pech, voelen dit het hards, maar ook die daar maar op los konden leven zullen er ook aan moeten geloven. Het is een begin dat de ouderwetse systemen op de kop moeten en het werd eens hoogtijd. De economische materie dient niet meer, heeft het nooit gedaan en was altijd naar het verdienmodel gericht, op de materie die wat we nu zien in de vernietiging is. We zijn er nog niet, want velen houden zich nog aan het oude vast. We hebben de boeren nodig, maar ook de bakker, de detailhandel en de medici, ziekenhuizen en verpleging, maar op andere schaal, in die van medemenselijkheid en respect voor aarde en natuur, weg met de overvloed.

Kerstmis hebben we ook sobertjes gevierd, maar wel erg gezellig. We zijn gourmetten, niet teveel, niet te weinig, meer dan voldoende voor iedereen. Alleen het samen zijn doet al heel goed. Even het jonge grut om me heen, dat is ook een grote rijkdom. De 2e kerstdag, zo gewoon mogelijk, lekker lezen, kleuren, voor de tv de nieuwste Sisi-serie gekeken, de dieren om me heen, wat wil ik nog meer.

Vanavond is mijn avondje ook al gevuld met een paar lekker oliebollen. Helaas kan ik niet weg vanwege de dieren door de explosieven die ze hier afsteken. Hopen dat er vannacht bakken met regen valt en het vuurwerk hierdoor wat tempert, maar het zou dan voor de eerste keer zijn. Ik vind vuurwerk mooi, echter het gaat met de jaren zo extreem hard, dat het niet leuk meer is. Zelfs vorig jaar met het algehele verbod.

We zullen zien wat volgende jaar brengt. Ik had best een geslaagd jaar. Mijn voornemens waren gedeeltelijk uitgevoerd en neem er een paar mee naar het volgende traject. Geen overbodige spullen kopen, mijn creativiteit meer gaan plannen, meer de natuur opzoeken, meer fotograferen, tekenen en handwerk en binnenshuis gaan opknappen. En bewuste keuzes maken, daar blijf ik op haken, doordat er teveel is. Meer bewegen d.m.v. yoga en ja ik moet nu ook niet weer teveel gaan opnoemen, het blijft lastig. En uiteraard blijf ik bloggen. Zojuist de laatste categorie archetypes afgewerkt en zal proberen om meer psp-plaatjes te maken. Ik heb er zin in… voor iedereen een heel liefdevol jaar gewenst en blijf gezond!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *