Samhain

Het jaarfeest Samhain is het Keltische heksen-nieuwjaar (31 oktober) waarbij we onze voorouders eren en het afgelopen jaar kunnen bekijken hoe we het gedaan hebben. Wat hebben we geoogst en waar zijn we dankbaar voor. Het valt een groot deel samen met Halloween en ook het Christelijke Allerheiligen die op 1 november plaats vindt. In deze periode zijn de sluiers het dunst om te communiceren met overleden dierbaren en te bezoeken aan het graf of via je eigen altaar thuis.

Wat Halloween betreft hou ik niet van de griezelige effecten en bloederige taferelen, doch heeft deze traditie een bijzondere symbolische waarde. Het gaat juist om die dunne sluiers en de verbinding met onze dierbaren die de Aarde hebben verlaten. Echter schuilt daar ook het tegenovergestelde, namelijk het kwade. Al die verschrikkelijke kostuums, skeletten, maskers, spinnen, webben, vleermuizen en zwarte katten dienen om het kwade te verdrijven. Ik heb het over de symbolische waarde, toch zit daar ergens een kern van waarheid in. Als je met het occulte bezig bent dien je ook alle voorzichtigheid in acht te nemen en zo zuiver mogelijk te werk te gaan. Weten waar je mee bezig bent en je zelf altijd beschermen met het Licht.

Samhain is een voorbereiding op de winter, we gaan van het oude naar het nieuwe, de overgang. De natuur gaat zich ten ruste leggen en we kunnen ons daarmee identificeren. De laatste oogsten zijn binnen, we gaan de donkere periode tegemoet. Egels en eekhoorns gaan in winterslaap en ook wij zullen meer binnen gaan vertoeven. Het is de tijd om te overdenken, inzichtkaartjes trekken, voorspellingen en goede voornemens maken. Het leven gaat gewoon door, nieuwe zaden zie je niet en verpoppen zich in de donkere grond, het leven is altijd aanwezig, al zie je het niet.

Leuke rituelen om te doen tijdens het Samhain-feest:

Samen met je gezin of vrienden, gezellig eten en bereidt een heerlijke pompoensoep erbij. Van het overgebleven karkas van de pompoen kun je een Jack ‘o lantarn maken. Laat na het eten met een lekker drankje en wat snacks, een ieder een verhaal vertellen over het afgelopen jaar. Vraag daarna af wat het gebracht heeft. Zorg voor takjes die je in een vaas zet en versier ze met lintjes en/of Halloween-achtige atributen. Laat een ieder op een (gekleurd) papiertje 3 dingen benoemen waar die dankbaar voor is en een papiertje met een wens voor het nieuwe jaar. Hang ze aan de takken en na afloop verbrand je samen alleen de bedankbriefjes. De tak met de wens mag je als geschenk meenemen of je laat ze als gezin in de vaas bij elkaar.

 

Ben je alleen, kan je de versierde takken ook voor jezelf maken voor bij je altaar. Maak een eigen mandala van bv de volgende 12 maanden/4 seizoenen en jouw verwachtingen voor dat jaar. Die zet je natuurlijk bij je altaar of hang je op aan de muur. Brand een kaars voor je dierbaren, zet een foto bij je altaar en eer ze of bedank ze op jouw manier met bv herfstbloemen. Versier je altaar met eikels, appels, noten, eiken, dadels enz. Mediteer over het afgelopen jaar, wat kan doorgaan en wat kan je los of achter laten.

De Godin die ik daarbij eer is de drievoudige Godin Morrigan of Macha. Het ligt helemaal aan wat mijn intenties zijn, dus zou ook nog een andere God of Godin kunnen zijn.

Voor iedereen een fijne Samhain!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *