Stemmen

Esther Ouwehand PVDD

Op 17 maart is het zover, mogen we stemmen. Het oude kabinet is gevallen en met de huidige crisis, laten ze toch de verkiezingen doorgaan. Of Mark Rutte weer aan de leiding komt na de toeslag affaire. Ik vind hem een hele goede leider, zelfs de beste van de hele Tweede Kamer. Ik ben alleen niet voor zijn beleid en waar de VVD voor staat. Er hangt nu zoveel kritiek op de politiek en ben bang dat velen niet gaan stemmen en/of meer tactisch gaan stemmen. Heeft het zin om te stemmen? Ik word wel eens moedeloos, want waar je ook op stemt, ze zullen altijd in compromis moeten gaan, leve de democratie.

Nieuwe kleine partijen, die groot kunnen worden of weer van het veld verdwijnen, zijn er op de lijst. Sommige goed, andere waarvan ik denk wat moeten jullie in de politiek. Het moet niet om religie gaan of gratis kaartjes voor de bus of festivals. Het is een heel breed spectrum waar het om het hele volk draait en daarbuiten. Nederland is ook niet meer het Nederland van vroeger, tijden veranderen en is nu erg multi-cultureel. De kant naar het universele toe, maar zover zijn we nog lang niet.

Het liefste had ik over de hele wereld één natie, één goeie leider onder een sociaal democratische vorm maar we blijven voorlopig overal nog verdeeld onder blokken. De één kan accepteren, kan tolerant zijn en weer een ander heeft daar heel veel moeite mee en kan in verzet gaan. Ver van de wereld in eenheid van liefde en licht. De mens is daar nog niet klaar voor en moet nog een hoop leren. Wat dit betreft ben ik er ook nog niet klaar voor, ik wil dat zwarte Piet blijft. Een nostalgische traditie van vroeger zonder enige racistische bedoelingen totdat iemand dit bedacht, ik bedoel maar. Of al die hokjes ooit gaan verdwijnen?

Rode roos PVDA

Waar ga ik op stemmen? Beïnvloed door mijn vader begon dat met de PVDA, opkomend voor de arbeiders en toen kwam de SP in beeld. Mijn vader werd er lid van, ik niet maar op een gegeven moment kwam ik in een situatie terecht, dakloos voor meer dan 6 maanden met 2 kleine kinderen. Via mijn vader werd ik door de SP geholpen, ze hadden een luisterend oor, begrip en ze deden wat in hun vermogen lag, ondanks dat ik geen lid was. Ik ging me wel in die partij verdiepen en kreeg er sympathie voor. Jarenlang heb ik er op gestemd, puur voor het sociale aspect, tegen de onderdrukking en voor de minderbedeelden.

Rode tomaat SP

Bij iedere verkiezing bekijk ik opnieuw waar de partijen voor staan en waarbij mijn gevoel, maar ook mijn verstand ligt. Zo was ik altijd trouw aan de SP tot de dierenpartij in opkomst kwam. Ik wilde, maar kon het nog niet in het prille begin. De invloed van mijn vader lag in mijn gevoel erg sterk, en dat niet alleen, ook de SP zelf die ik nog steeds goed vind, die te moeten opgeven. De PVDD hadden standpunten die ik ondersteunde, uit het hart voor de dieren, de zwakste die het niet kunnen, een stem geven. De kans was klein dat ze door zouden komen en wilde mijn stem ook niet verloren laten gaan.

Inderdaad hadden ze het niet gehaald maar ze kwamen terug en ik bleef ze in de gaten houden. Weer twijfelen, maar ik hakte de knoop bij mezelf door dit is mijn partij en ging er voor. Inmiddels is de partij nog niet groot met 5 zetels, maar ze hebben veel groei doorgemaakt, ook in de provinciale staten en een senator bij de 1e Kamer. Het gaat niet alleen om dieren, waar velen nogal lachwekkend over doen, maar wel een grote plek inneemt.

Ze hanteren geen machtssysteem, dus ook over het economische stelsel hebben ze een geheel andere kijk op. Die kijk had ik al en was er verbaasd over dat er een partij was die dit hanteerde en er ook zo over dacht. Het gaat om respectvol om te gaan met de natuur en de Aarde, het moet drastisch veranderen en al gaat dit ten koste van de economie, die waarvan ik vind, zichzelf aan het vernietigen is. Is tevens voor een sociaal beleid en voor alternatieve geneeswijzen.

Er zijn ook standpunten bij waar ik het met hun niet mee eens ben. Het veganistische, het vlees duurder maken en minder vlees eten. Ik begrijp die wel maar minder of geen vlees eten moet een keuze blijven. Wij zijn nu eenmaal omnivoren en er zijn gezinnen die al moeilijk aan een stukje vlees komen. Wel de megastallen opruimen en het leed van de dieren wat daarmee gepaard gaat, het is indoor triest.

Ik vind het jammer dat Marianne Thiemen er nu uit ligt, maar ook Ester Ouwehand doet het goed als lijsttrekker. Ik hoop zo dat ze verder komen dan de huidige 5 zetels, elke stem is er één. Hier pleit ik niet om op hun te stemmen, maar wil meer duidelijk maken dat je op je eigen gevoel moet afgaan. Daar waar je hart ligt en niet tactisch moet gaan stemmen. Ik heb het een keer gedaan bij de provinciale staten, maar had er al gauw spijt van, nooit weer!

Gebruik desnoods de stemwijzer, ik gebruik die altijd om te zien waar ik het dichts bij ligt met mijn eigen standpunten. Ik kom dan vaak uit bij alle linkse partijen 🙂

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *