Stress

Wie kent geen stress, we hebben het allemaal op zijn tijd. Een examen, relatie-breuk, zorgen over financiën, en vooral over wereldse problemen die niet op te lossen zijn. Althans individueel is dit erg moeilijk.

Nu ben ik een serie aan het volgen over hoe het komt dat er op bepaalde en op verschillende plekken veel honderdjarigen zijn. Vitaal en vol levensvreugde. Waar lig dat aan? Het kan verscheidene oorzaken hebben zoals voeding, beweging en voornamelijk goed en liefdevol contact naar je naaste toe. Familiair maar ook in de gemeenschap waar je woont is dit belangrijk. Behulpzaam zijn naar mekaar toe en veel aandacht en respect naar ouderen.

Een klein aspect in deze serie ging over stressfactoren en de problemen vergelijkbaar met die van hier. We zijn continu nu alleen bezig met social media en nieuwsberichten die we anders zonder internet of onze telefoon ons niet zouden bereiken. We worden overladen met negativiteit en problemen, wat frustrerend werkt en ook niet op te lossen is. Dit werkt op onze hersens in en houdt je vast, het heeft geen uitweg meer.

Er kwam een heel mooi voorbeeld van een honderdjarige herder. Hij leidt zijn schapen, veel in beweging, verzorgd het, tussendoor rusten, zitten, in de namiddag een praatje met de omgeving in het dorp, gewoon luieren, eten, genieten van de natuur en hetgeen om hem heen en slapen. De enige zorgen zijn zijn schapen en als daar iets mee is wordt er aan een oplossing gedacht en uitgevoerd.

Wij worden overladen met informatie, van waar dan ook, waarbij het hoofd op hol slaat. Ik vond het  weer een mooi voorbeeld van simpliciteit en de boodschap van maak je niet druk met dat wat je niet kan veranderen. Daarbij moest ik ook denken aan psalm 23 “De Heer is mijn herder”, die ik vroeger veelvuldig tot me nam en me door moeilijke tijden heen loodste. Vooral die in het Engels:

“The LORD is my shepherd; I shall not want. He makes me lie down in green pastures. He leads me beside quiet waters. He restores my soul; He guides me in the paths of righteousness for His name’s sake. Even though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil, for You are with me; Your rod and Your staff, they comfort me. You prepare a table before me in the presence of my enemies; You have anointed my head with oil; my cup overflows. Surely goodness and lovingkindness will follow me all the days of my life, and I will dwell in the house of the LORD forever.

Wees niet bang om eens een keer helemaal van alles terug te trekken en doe wat je het liefste doet. In deze westerse wereld is dat moeilijk met al die verplichtingen en regeltjes, maar soms moet je. Het geeft te nadenken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *