Verkiezingen 2021

Gisteren naar de stembus gegaan en mijn roze roller-boodschappen tas mee van Pink Lady, want moest ook nog boodschappen doen. Iedereen vind het een leuk karretje, valt op en heeft een fleurige liefdes print, ik wordt daar vaak op aangesproken. Helaas niet te koop, tenminste ik denk van niet en heb die al jaren. Ooit eens gewonnen van Pink Lady door een recept te sturen waar één van de ingrediënten Pink Lady appels moest bevatten. Overigens één van mijn favoriete appels.

Bij de ingang liet ik mijn karretje staan met de bedoeling handen vrij bij het stemmen. In de gang en in het lokaal zelf alles netjes verzorgd, anderhalve meter markeringen op de grond en een grote fles desinfectiemiddel op een tafel. Je was verplicht om de handen daarmee te wassen voor je het lokaal binnen kon en natuurlijk mondkapjes op. Ik vind het zo’n plakkerige troep, maar voor die ene keer en ook nog teveel genomen. Binnen het lokaal zie ik een aantal bekende gezichten die vrijwillig meehelpen. Altijd leuk!

Paspoort controle en ik krijg mijn stemlijst mee. Ik wordt netjes naar mijn stemhokje verwezen en daar sla ik de lijst open. Die wordt steeds groter, 37 partijen die eraan deelnemen. Het was even zoeken, de lijst was te groot voor de tafel en door mijn slechte ogen, moest ik ook over de tafel gaan leunen. Hoorde iets kraken, schrok er zelfs van waardoor ik snel terug trok. Gelukkig liep dit goed af. Was ietwat teleurgesteld over het korte rode potlood, die konden we voor het eerst namelijk meenemen. Een uniek stukje iets in de geschiedenis, door de corona-maatregelen.

Het rode potlood mocht bij vele gemeente meegenomen worden, maar er waren ook gemeentes bij die het terug wilde. Er is iemand op Instagram die er foto’s van verzameld, grote, kleine en met verschillende teksten er op. Ook leuk dat ze op marktplaats aangeboden worden voor de prijs vanaf €10,00 tot wel over de €1000,00, een uniek stukje collectors itempje voor diegene die het niet meekregen en graag ook zo’n potlood wilde. Ik vertelde mijn dochter Kim, nog 20 jaar te wachten en dan kan ze die van mij ook krijgen. Wie weet wat het dan opbrengt. Uiteraard mogen jullie hier ook alvast een bod doen:)

Nadat ik gestemd had, het formulier in de bus gegooid. Komt dan Stanni mijn collega, ik weet lekker waar jij op gestemd hebt. Ik zeg ja dat weet ik en ik weet waar jij op gestemd hebt. Oh ja, waarop dan? Op PvdA. Ja dat klopt, hoe weet jij dat en ze kijkt heel verbaasd. Stanni is wat ouder dan mij en bij sommige dingen, al dan niet vaker, vergeetachtig. Ik vertelde dat ik nog met haar gebeld had, de avond ervoor en toen viel het kwartje, oh ja. Frappant is dat ze weet waar ik op had gestemd maar niet meer wist dat we onlangs contact daarover hadden. Een andere ex-collega stond erbij en ik vroeg haar waar zij op had gestemd. Ze twijfelde om het prijs te geven maar ze gaf aan voor de huurverlaging. Maar dat zegt me niets, uiteindelijk, heel zachtjes SP.

Het werd drukker en ik voelde al aan dat ik moest gaan. Ik wilde terug om mijn karretje te halen maar dat mocht niet, het was éénrichtings-verkeer met een andere uitgang. Ik vroeg mijn ex-collegaatje om die dan voor mij te halen en dat deed ze. Dom van beide kanten door het gebruik van de handvaten en zo zie je dat alles niet volkomen corona-proof is, maar ik hoefde niet meer om te lopen.

In de avond op de bank voor de voorlopige uitslag en zo blij dat de PvdD, haar zetels behoudt. Het begon met een meerderheid van 1 en al snel terug naar gelijk. Vanochtend bleek dat de 6e zetel toch nog binnen is gehaald. Veel linkse partijen met enorm verlies, PvdA gelijk, maar Groen Links en SP leiden enorm verlies. Rutte blijft aan de macht en is de VVD de grootste partij met winst, onvoorstelbaar, maar wat ik al eerder zei, hij heeft zeer goede leiderscapaciteiten. D66, de grootste winnaar, komt op de 2e plek, enerzijds goed, anderzijds toch wat teleurgesteld. Ik kan alleen hopen met deze partij op een meer eerlijker verdeeldheid qua rijk en armoede. Er komt in ieder geval een andere formatie.

50-plus was een hele goede partij met Henk Krol, maar door ruzie gesplitst doordat zijn standpunten niet meer ondersteund werden en ging zijn eigen weg. Zo jammer dat Henk Krol met zijn eigen partij als nieuwkomer geen zetel behaald en uit de Kamer gaat verdwijnen en 50-plus, niet meer waar ze voor moesten staan van 4 naar 1 zetel. Dat laatste eigen schuld dikke bult.

Er komen wat nieuwkomers binnen en vooral bij Volt, jong bloed en dat is ook wel eens nodig, tussen vergrijst Nederland. Bij Bij1 heb ik geen goed woord, het gaat over discriminatie. Ik ben daar ook tegen maar bij deze veroorzaken ze het en ik ontken niet dat er discriminatie is. Ze krijgen waarschijnlijk 1 zetel. Willem Engel van Viruswaarheid, heeft het ook niet gehaald en gaat op de Donald toer – fraude zonder bewijs, ontkenning en eist hertelling. En ook bij de Feest-partij gaat het feestje van €10.000 per Nederlander niet door. Die gunde ik nog wel een plekje bij de formatie, maar helaas. We wachten af op de definitieve uitslag en dat we gauw een nieuwe formatie krijgen in de regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *