Vrijheid is geen blijheid

Ook zo benieuwd hoe de versoepeling van de lock-down zal gaan? Mensen beginnen er genoeg van te krijgen en ik geef toe dat het mij ook opbreekt. Her en der, al is het over het net, voel ik de energieën van afkeer en het verlangen naar het oude, me too. Er wordt gezocht naar theorieën wat indruist tegen de huidige maatregelen. We weten allemaal dat het niet goed is, het missen van contact, de isolatie en vooral bij diegene met psychische en fysiek onderliggende aandoeningen, de risico-groepen van allerlei aard, al lijkt het op en top gezond, ook zij kunnen getroffen worden. Het reizen is nog wel het minste, echter het gehele sociale contact isolement maakt de mens van binnen kapot en is zeer slopend. Hoe houden we dit vol?

Er worden vergelijkingen gemaakt met voorgaande griep-epidemieën, de sterfte-cijfers bij vooral de ouderen, die buiten het Corona-tijdperk veel hoger lagen, doch vind ik dat je die vergelijking niet kunt maken. In die periode had je geen overvolle ic-bezetting en bescherming nodig. Het Corona van nu is een naar virus die je niet zijn gang kunt laten gaan. Doe je het wel, zijn de gevolgen nog dramatischer. Ik snap dat de mensen zich van hun vrijheid zijn beroofd maar zoals Jane Goodall zegt, we hebben het er zelf naar gemaakt. Men zag dit aankomen en er werd niet geluisterd. En nu hoe verder?

De overheid wordt nu ook in twijfel getrokken, verscheidene meningen van wetenschappers, alternatieve manieren worden in de doofpot gezet, niet eens onderzocht. Economen komen in opstand want die zeggen dat de economische gevolgen nog erger aan toe is als de economie niet gauw wordt voortgezet en bagatelliseren het virus, niet beseffend dat het een verschrikkelijk levenseinde biedt. Het is nu al zo dat men vraagt of men wel een ic-opname wenst, sommige zelfs geweigerd omdat het geen zin meer heeft. Realiseer dat een stok-oud iemand opgegeven kan worden en mijn inziens toch kans op overleving heeft, want niemand kan over iemands dood bepalen, het zijn altijd verwachtingen die vaak uitkomen maar het hoeft niet zo te zijn. Doch zal een arts op een gegeven moment keuzes moeten gaan maken, hoe schrijnend dit ook is.

Er is geen enkele goede weg, maar ik denk met de maatregelen van nu, wel het beste is. Er zijn veel fouten en misrekeningen gedaan, maar iedereen doet toch zijn best in het belang van de gezondheid. Wat ik niet begrijp is dat er zoveel geld tegen aan wordt gegooid voor onderzoek en een vaccin, wat meer dan een jaar kan duren. Is prima, maar geef de prioriteit naar testen en bescherming, niet gedeeltelijk maar iedereen zodat er geëlimineerd kan worden. Die app, vergeet het, het heeft net zoveel lekken.

Hou vol en vertrouw op het hogere, luister naar jezelf. Grote offers worden gemaakt, er zijn collectief moedige zielen die hiervoor vertrekken en er heerst overal angst en onzekerheid, ook jij bent één van die offers. Vraag je af of je de oude wereld terug wilt, niet jouw wereldje. Het is de grootste uitdaging ooit en ik durf te zeggen dat ik blij ben dat de economie eens een goede knauw krijgt zonder iemand te veroordelen. Een schijnwereld waar men alles op baseert en de afgang gaat gepaard met veel chaos. Ik heb een economische opleiding gehad (meao), en economie draait om geld en macht, verdeling die echt niet eerlijk is, grootschalige criminaliteit.

Misschien piep ik straks anders als er geen geld meer voor eten is en huur, maar het moet anders, het roer moet om. Nou niet gaan hamsteren, want ook die voorraad raakt eens op en dan…  dan zien we wel weer verder. We zitten er met zijn allen in tot we terug naar het natuurlijke gaan. Juist nu moeten we in kracht blijven staan en vertrouwen op het hogere plan, want die is zekers in werking en gaat ondoorgrondelijk door.

Stef Bos – Het roer moet om

Het roer moet om De wind steekt op De zeilen hoog De koers verlegd De ruimte om ons heen Wordt kleiner Wij zijn gevangen In onszelf Ramen open Voor ons denken Deuren open Voor elkaar Weg met alle vooroordelen Weg met alle oorlogstaal

Het roer moet om Het roer moet om Het overzinbare verzinnen Het onbenoembare benoemen Het onverklaarbare verklaren En altijd blijven zoeken Voorbij de grens Van wat wij denken Voorbij de grens Van wie wij zijn Voorbij onszelf En wat we kennen Een and’re wereld Een nieuwe tijd

Het roer moet om Het roer moet om Het onverlangbare verlangen Het onverzoenbare verzoenen Het onbereikbare bereiken En altijd blijven zoeken Voorbij de grens Van wat wij denken Voorbij de grens Van wie wij zijn Voorbij onszelf En wat we kennen Een and’re wereld Een nieuwe tijd Tijd voor ruimte Tijd voor schoonheid Tijd voor toekomst Tijd voor nu Tijd voor dromen Tijd voor samen Tijd voor alles anders zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *