4 Het slachtoffer

Wees verdrietig om wat je verloren hebt, maar bedenk daarnaast wat je nog wel hebt. En hoe je je nieuwe situatie voor jezelf acceptabel kunt maken.

Neem invloed en leef je leven zoals jij dat wil. Kijk waar je nu blij van wordt en doe daar meer van.

Zie je pijn onder ogen

Hoe gek dit ook klinkt, door zelfmedelijden loop je weg van de pijn die je voelt. En van de verantwoordelijkheid die je hebt om er mee om te leren gaan.

Geef de pijn de ruimte, ook al voelt dat nog zo rot. Uiteindelijk zwakken ook die heftige emoties wat af. Dat gebeurt echter alleen als je ze toelaat.

Drukte, gevoel van geen tijd voor jezelf

Zet gedurende de week eens een paar kruizen in je agenda. Reserveer een uurtje voor jezelf waarin je in je eentje op pad gaat. Of gewoon de stilte thuis opzoekt in een aparte ruimte.

De reden voor die kruizen is simpel: je maakt deze afspraak met jezelf visueel. Daardoor vergeet je hem minder snel. Je voorkomt ook dat je elke avond maar weer op de bank zit, terwijl sociale media en een film kijken elkaar afwisselen. Niet het ideale scenario als je van je onrustige gevoel af wilt komen.

Wees actief tijdens je alleen zijn

Denk bijvoorbeeld aan meditatie, yoga of een rustige boswandeling.  De activiteit geeft je brein iets anders om zich op te richten, waardoor je minder overweldigd wordt door alle emoties die in je huizen. Je kunt deze vorm van op jezelf zijn ook gebruiken als een opstapje naar echte stilte.

De moeite nemen even heerlijk in je eentje te genieten van je eigen aanwezigheid. -Astrid de Haan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *