Aspergesoep

Mijn favoriete soep is aspergesoep en ik had er vorige week zo’n zin in. In de buurt Aldi is die niet te krijgen, soms incidenteel of ik moet naar Jumbo gaan in de stad. Daar was laatst ook maar één soep-zak van en ik denk ik ga het zelf maken. Ik zoek een recept op internet en had helaas geen room in huis, noch verse asperges en geen roomboter. Niet opgeven, er moet eenvoudiger methodes zijn, zoals ze die vroeger maakte. En ja hoor, ouderwetse aspergesoep. Ik had melk, bloem en eieren, roomboter maar die had ik dan net weer niet. Vroeger op de huishoudschool gebruikte we gewoon margarine. Een blik met asperges had ik wel en ging aan de slag. Ik moest improviseren qua verhoudingen want ook niet genoeg asperge-vocht die ik aanvulde met melk.

 

Hier komt mijn eigen recept voor ongeveer 1 liter soep:

1 blik asperges, plus het vocht (=2dl) er van
1 eierdooier
750 ml melk
40 gr bloem
40 gr boter/margarine
3 kleine maggie-blokjes (of 1 groot)
nootmuskaat, peterselie

Je maakt eerst in de pan, een roux van de boter en bloem en als dit samengesmolten is, heel voorzichtig het vocht toevoegen van de asperges en 650 ml melk. Beetje bij beetje, anders krijg je klonten. Breng het aan de kook en voeg er de bouillonblokjes bij. Laat dit alles 5 minuten afkoelen.

In een andere (steel)pan/kom klop je 1 eierdooier met 1 dl melk. Neem van de afgekoelde soep een soeplepel en meng die goed in deze kom.  Dit mengsel doe je terug in de soeppan, goed roeren. Doe er nu de asperges bij in stukjes met een beetje nootmuskaat. Weer goed opwarmen en laat het smaken. Reserveren met een beetje peterselie.

Ik heb nog nooit zo’n heerlijke asperge-soep gehad en ook getest door mijn vriendin.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *