Check-in

Op weg naar liefde  – Hoe je bij jezelf blijft in onrustige tijden

Video-Retraites door Daniëlle Hermeler

Weer een video-reeks met 7 sprekers over het onderwerp “op weg naar Liefde” waarbij ik mijn eigen samenvatting maak. Mijn notitie-vel klaar om aantekeningen te maken en aangeef wat ik erbij voel en ervaar.

2 Scarlet Le Pair

Je bent bij jezelf als je in een visie van rust bent, zelfs  als alles fout gaat en het vertrouwen hebt dat het goed is.  Zo niet,  ben je gericht op de buitenwereld. Je ervaart vermoeidheid en onrust en als je erg gevoelig bent, dan nog meer.  Het is als een hersenmist, ik ben er niet meer, verkramping en de aandacht op wat je niet wilt.

Scarlet zegt, eerst jezelf en dan pas de ander.  Als je het niet meer trekt, stop op de rem, niet vechten en ga waarnemen waar je bent.  De emoties moeten er eerst uit en heeft ruimte nodig om het te uiten.  Ga opschrijven wat je voelt. Verdriet en frustraties vertellen iets .Je intuitie zegt wat goed voor je is, stel daarom vragen aan jezelf.

Nooit er tegen in gaan, maar al die teleurstelling, verdriet en wat het ook is, het moet er wel uit. Dit kan door te wandelen, tekenen, schrijven, dan pas kom je weer bj jezelf.

Ergens waar je niet prettig mee bent, is een teken dat je eraan moet werken of dat je afstand moet nemen van wat niet goed voelt.  Eerst zul je bij jezelf naar binnen moeten gaan en keuzes maken wat goed voor je is. Die stap nemen en vraag waar wil ik naar luisteren.  Bewust keuzes maken, ook zou het niet goed zijn. Misschien weet je dat het niet goed is en denk je dat je er meer van kunt leren of meer kunt groeien. Zo neem je je eigen verantwoordelijkheid.

Wat als mensen zeggen, ja dat is gemakkelijk en egocentrisch? Altijd jezelf prioriteit geven en niet teveel naar anderen luisteren, wel het respect geven.

Wie is die ’ik’? Er is de menselijke kant die je bent met talenten, waarden en normen, visie en wijsheid. Het andere de ziel, de essentie wie je bent en hoe jezelf erin staat.  En dan heb je de kant die niet van jezelf is . Het beschermingsmechanisme,  het creëert het voorkomen dat ik pijn ervaar.

Die bescherming is niet altijd erg, soms nodig en oké, maar het kan belemmeren wanneer je een muur creëert .

Contact van buiten zien je dan niet helemaal, b.v.  ik word niet gezien. Niet iedereen kan door het beschermingsmechanisme heen kijken.  Dus wees hier van bewust.

Scarlet heeft een praktisch ministappenplan voor wanneer je het moeilijk hebt om bij jezelf te komen.

Check-in bij jezelf

Als laatste geeft ze de boodschap:  Check-in  en breng de aandacht naar jezelf. Check-in wat je voelt en nodig hebt. Doe een meditatie, maak een journal, schilder, teken of wandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *