Citroencake

 

Op eerste paasdag kom ik een recept tegen op internet en die ziet er zo lekker uit, dat ik er zin in kreeg. Een royal-citroencake, het recept van een voormalige chef van het Engelse hof. Kimberly en de kinderen waren die middag bij mij en zij zou de volgende dag de ontbrekende ingrediënten gaan halen bij de Jumbo.

Samen gingen we aan de slag en alles volgens het recept, ook nauwkeurig de hoeveelheden afgewogen. Toch ging het mis.. de cake werd niet goudbruin en liet die zo’n 10 minuutjes langer in de oven. Ik denk dat ik niet het goede bakblik had, dus als je het gaat maken, zorg voor een breed bakblik. Met de warme glazuur moest ik erg vlug zijn om de cake ermee te besprenkelen, want het koelt zo af en kreeg een tekort. De 2e koude laag daarom in verhouding vermeerderd, en die werd weer te dun. Het ging allemaal niet perfect, wat aan de natte kant maar het smaakte wel heel erg lekker. Het glazuur is een suikerbom, maar ach voor een keer.

 

Hieronder is het originele recept en laat het smaken.

Ingrediënten

Voor kom 1:

3 eieren
250 milliliter zure room
60 milliliter plantaardige olie
2 eetlepels citroenrasp
2 eetlepels citroensap

Voor kom 2:

65 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout

Voor de eerste glazuurlaag:

125 gram poedersuiker
3 eetlepels citroensap

Voor de tweede glazuurlaag:

125 gram poedersuiker
2 eetlepels citroensap
Druppeltje gele voedingskleurstof (optioneel)

Bereiding

Vet een broodvorm of cakevorm in. Meng in een beslagkom alle ingrediënten voor kom 1 en in een andere beslagkom alle ingrediënten voor kom 2. Voeg de inhoud van de twee beslagkommen vervolgens samen en meng totdat er geen klontjes meer te zien zijn.

Giet het beslag in de bakvorm en bak 30-40 minuten op 175°C. Laat de cake eventjes afkoelen voordat je hem uit de vorm verwijdert.

Meng de poedersuiker met het citroensap voor glazuurlaag 1 en verwarm in een pannetje tot het stroopachtig wordt. Prik gaatjes in de bovenkant van de cake met een vork en giet het glazuur eroverheen. Meng de poedersuiker en het citroensap voor glazuurlaag 2. Let op: deze laag hoeft niet te worden verwarmd! Schenk de tweede glazuurlaag over de cake en laat hard worden voordat je de citroencake aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *