Het hart klopt altijd

Op weg naar liefde  – Hoe je bij jezelf blijft in onrustige tijden

Video-Retraites door Daniëlle Hermeler

Weer een video-reeks met 7 sprekers over het onderwerp “op weg naar Liefde” waarbij ik mijn eigen samenvatting maak. Mijn notitie-vel klaar om aantekeningen te maken en aangeef wat ik erbij voel en ervaar.

7 Peggy Sandaal

Echt je grenzen aangeven en inzoomen op je hart als je bij jezelf wilt blijven. Het hart klopt altijd en het hoofd is altijd bezig met overleven. Als je dat kunt uitschakelen en naar je hart durft te gaan en doet wat je hart je aangeeft te doen. Grenzen aangeven, bewaren, bewaken en behouden.

Wat als die grenzen niet kloppen? Zolang je andere mensen niet kwetst mag dat. Egoïstisch mag er ook zijn. We moeten meer naar dieren kijken, een blije hond zijn die met zijn staart kwispelt, schaamteloos zijn.

Wat als je niet jezelf bent? Je voelt je dan opgebrand, depressief en dat je letterlijk zegt “ik ben mezelf niet meer”. Stap dan uit je patroon, spiegelen en voelen waar die pijn ligt.

Durf naar je hart te gaan want het hart klopt altijd. Vanuit je brein overleef je en de meeste mensen zijn bezig met overleven en leven niet. Als het op een dag niet goed gaat, ga in gesprek met jezelf en voel. Stel vragen, kan ik het anders doen.

Evalueer en bekijk wat er goed of fout is gegaan, leer en ervaar. Het zijn allemaal levenslessen. Bespreek het ook met de ander, om eruit te komen en waarbij je samen een goed gevoel aan overhoudt.

Je eigen grenzen aanvoelen en zeg geen ja om een ander te plezieren maar een ja om jezelf te plezieren. Leer nee te zeggen. Ja, is krachtig en liefde, en nee is krachtig om ook jezelf gelukkig te maken.

1 Accepteer de situatie, het is wat het is.
2 Neem verantwoordelijkheid, het goede en het slechte.
3 Leg je ja’s en nee’s niet uit.

Hoe weet je of je naar je hart luistert? Leg je hand op je hart en/of je buik. Kijk dan naar je eigen en adem vanuit je buik. Je hebt je hoofdbrein en je buikbrein. Je buikbrein is je intuïtie. Vraag je hoofd of het samen wilt werken met je buik omdat je het wilt voelen.

Weten is niet altijd genoeg. Via je hoofd vraag je om een lijn te maken naar je hart. Van hoofd, buik naar hart, dan gaat het stromen. Dit is iets wat je kunt trainen. Vraag of je het waard bent om van jezelf te houden en gun ik me dit ook.Gun jezelf te zijn wie je bent.

Wie zijn wezelf? We zijn niemand en iedereen.

Neem het leven zoals het komt en loop er niet van weg. Hoe dieper je durft te gaan, hoe hoger je zult gaan stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *