Internet-reclame en kopen

Normaal gesproken ben ik niet erg reclame-gevoelig. Ik heb mijn vaste favoriete internet-shops zoals bol.com of aliexpress, dat zijn mijn hobby-winkels en soms zijn er van die leuke hebbedingetjes die je via andere betrouwbare bronnen aangeboden wordt. Tegenwoordig wordt je overal gevolgd door b.v. google en facebook, en dit zijn ook niet de enige. Je surft op een willekeurige site, op zoek naar nieuwe ideeën of inzichten en vervolgens komt er reclame die de aandacht trekt naar jouw interesses.Via instellingen kan je dit veranderen, dat weet ik en reclame kom je overal tegen. Nou vind ik dit niet zo erg, want ik heb liever reclame op mijn behoeften afgestemd dan reclame waar ik niks mee heb, maar beter is andersom. Soms erger ik me er net zo goed aan, want je wordt toch op je surfroute bespioneerd en kopen doe ik wanneer ik het echt wil hebben of nodig is. Vaak niet via reclame-advertenties of ik moet er op zoek naar zijn.

Maar nu komt het… je hebt net een extra centje gekregen en via facebook komen de leukste reclame voorbij. Ik ben bewust van mijn eigen surfgedrag en weet dat ik moet oppassen met louche-internetwinkels. Komt er een leuke do it yourself sieraden-pakket via een video op de tijdlijn van facebook. Voor 25 euro met alle materialen, spotgoedkoop zo lijkt het. En ik zie die niet 1 keer maar meerdere keren voorbij komen. Het heeft mijn interesse maar ik trap er niet in – via aliexpress blijkt het goedkoper te zijn met losse onderdelen. Ik laat het voor wat het is, maar het blijft terug komen. Een schattig magick-knutselbox, zo lief met een romantisch konijnendecor voor 15 euro, zonder verzendkosten en daar trapte ik wel in. Via de reacties bleek dat er velen enthousiast daarover waren met als enige dat de verzending lang kon duren, weer andere maar 3 weken. Voor dat geld vond ik het wel waard.

Toen kwam er een leuke vintage-tas, de mijne was aan vernieuwing toe en daarop uitgekeken. Echter de prijs €37,95, beetje duur voor mijn budget en liet het in het begin. Ook onder die reclame ontzettende positieve fb-reacties. Ik showde de reclame aan mijn vriendin, en zij was net zo enthousiast daarover. Op een gegeven moment, what the heck ik doe het gewoon.

Na een aantal weken duurde het mij te lang en ging dan pas op onderzoek uit. Echte recensies ging ik na, want op de site zelf zijn ze fake, via de bedrijfsnaam en kwam zelfs bij de consumentenbond terecht. Klanten die helemaal geen tas kregen, klantenservice niet te bereiken, geld terug erg gecompliceerd, onduidelijk waar het bedrijf is, Zwitserland, USA en zeer waarschijnlijk opererend vanuit China. Ik ging op Aliexpress kijken en zag de zelfde tas voor €15,00 terwijl de reclame Nederlandstalig is en suggereert dat de tas nergens anders te verkrijgen is. Wat ik ook ontdekte is dat ze via ambassadeurs werken en die kunnen van elk land afkomstig zijn en de producten van China afkomstig.

Ik maakte me zorgen, want via aliexpress kun je voor dat bedrag ook te maken krijgen met douane-kosten, boven een bestellingsbedrag van €22,00 en dacht die tas ben ik waarschijnlijk kwijt. Doch waren er enkele klanten bij die hem wel hadden ontvangen en mocht dat nog voor mij hopen. Daarna zag ik via Facebook een reclame over een leuke zilveren katten-hanger voor 29,95. Diezelfde kattenhanger heb ik in mijn bezit, bij aliexpress voor 2,95. Hoe geraffineerd is dat alles wel niet.

Gelukkig heb ik inmiddels alles gekregen, ook de magick-box (kost €5,00 bij aliexpress) via China, heeft 3 maanden geduurd en beter iets dan niets maar ik voel me bedonderd.en wil iedereen hiervoor waarschuwen. Het overkomt de beste, dus ook mij. Het gaat via buitenlandse bedrijven middels ambassadeurs, dus wees voorzichtig met kopen.

Om positief af te sluiten, leuke knutselspulletjes zijn ook bij de Action. Zo heb ik een houten kruidenbakje gemaakt, zaadjes en kartonnen bekertjes van de Aldi, maar voor heel weinig en oh zo leuk om te doen. Ik moet ze nog planten.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *