Rabarbermoes

Vorig jaar durfde ik de 2e oogst van mijn rabarberstruik niet te verorberen. Nu dit jaar de 1e oogst en ik had een volle pan ermee. De 2e misschien nog in augustus als er voldoende aangroeit, maar is het later zal ik die ook verstek moeten laten gaan. Hij is dan giftig en ik weet wat dit is. Was er ooit doodziek van en is zowat een voedselvergifting. En zoals beloofd zou ik nog het recept er van geven.

Ingrediënten:

Rabarber,  5 tot 10 eetlepels suiker, anderhalf tot 2 eetlepels bloem en een klein beetje zout

Als je de rabarber oogst, gebruik alleen de stelen. De grote bladeren haal je eraf, want die zijn giftig. Deze giftige stoffen trekken naar de stelen, zo naar het najaar toe en dat verklaard waarom je na juli moet oppassen met het eten van rabarber als je die dan oogst. Hooguit niet meer vanaf september.

Was de stelen goed schoon, niet schillen en snijdt ze in niet te kleine stukken. Je doet een heel klein scheutje water in de pan met de gesneden rabarber, want het slinkt erg, net als spinazie. Een klein beetje zout en een paar lepels suiker om te beginnen.

Zet het vuur aan tot aan de kook en blijf regelmatig roeren. Ik denk hooguit 10 minuten koken, tot alles geslinkt en gaar is. Zorg dat je nog wat grove stukken erin houdt. Voeg dan de resterende suiker erbij, proef of het niet al te zuur is, anders meer suiker erbij. Wil je een bindende structuur doe dan in een bekertje, glas of kopje, de eetlepels bloem met een paar scheutjes koud water. Mix dit goed tot het zich oplost en dan door de rabarber. Nog even op het vuur tot het gebonden is.

Laat afkoelen, maar ik houd er van als het nog een beetje warm is.

Heb je teveel, doe de moes afgekoeld in de vriezer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *