Sinterklaastijd

Ontzettend druk gehad en veel met mijn eigen dingetjes bezig en ik zou het niet moeten, ook nieuwe dingen neem ik op. Meegedaan aan een licht-festival over energetische bewustwording en de tools die je meekrijgt, binnen 2 weken tijd.  Zo ongeveer 17 video’s bekeken van een anderhalf uur per stuk en dat minstens 2 keer per dag. Dat was minder Netflix en andere bezigheden en zekers de moeite waard. Nadeel, dat er veel te veel informatie in korte tijd binnen komt. Veel genoteerd en dat kan ik later uitwerken. Het geeft weer nieuwe inzichten en andere perspectieven, hoewel er ook veel herhaling voor mij was. Maar dat is niet erg, dit is juist goed, verfrissend en brengt je terug op de plek waar je zijn moet.

Halverwege de reeks begon ook de bootcamp Japans waarvoor ik me had aangemeld. Ik hoop dat dit via Zoom goed gaat zonder camera-verbinding. Gelukkig werd die wel verzet en die begint volgende week maandag. Of het wat wordt weet ik niet, maar het lijkt me zo leuk, vooral de schrift is erg mooi en leren we tevens over de Japanse cultuur. Om daar toegang te krijgen moesten we wel een 1e toets maken met minstens 3 antwoorden goed en daar was ik net in geslaagd. Dus zo makkelijk was het niet. Het ging vooral over het ontstaan van de taal en kregen we klinkers om mee te beginnen.

Nu kan je je afvragen waarom Japans. Nou ik was vanuit mijn hoofd al een hele tijd bezig om een andere taal te gaan leren. Iets van de Scandinavische landen, Russisch, Koerdisch, Welsh-Gaelisch, Iers en Chinees. Ja, wat moet je kiezen en Japans kwam niet eens in me op. Door de google-bots kwam dan het aanbod voor een gratis bootcamp Japans met Nederlandse begeleiding in 4 dagen, verspreidt over 10 dagen. ik ben zelf ook heel nieuwgierig hoe dit zal gaan. Schriftjes en het alfabet erbij besteld – we shall see.

Ondertussen zitten we in de kadootjes-tijd. Lootjes getrokken voor de Kerst op het werk. Maandag een avond vergaderen, deze week een oogmeting voor een nieuwe bril en leesbril die al al uitgezocht is. Ik heb het er maar druk mee, maar daarna krijgen we bijna 3 weken kerstvakantie in plaats van 2 weken. Nu naar het heden, Sinterklaas en zijn Pieten, zijn in het land. Zwarte Pieten mogen we niet meer zeggen, maar ze verschijnen nog wel. Bij mijn oudste dochter in Gelderland kwamen ze aan in het zwart, hier in Limburg overwegend heel licht geroet.

Het doet me denken aan een recent nieuwsbericht over een schilderij die in een universiteit hangt met op het schilderij sigaar rokende mannen. De discussie ging over het wel en niet weghalen van dit schilderij omdat de rokende mannen aanstoot gaven in het huidige tijdperk. Met andere woorden de geschiedenis uitwissen? De meningen zijn daarover zo verdeeld, net als met de zwarte Pieten. Geschiedenis kun je niet uitbannen, en in mijn ogen het is goed om te laten zien zolang je anderen daarmee niet (opzettelijk)schaadt.

Maar goed, gisteren waren we in de stad en de Sint was er ook. Kimbles heeft Yzaira ietwat verlegen op de plaat genomen en waren er ook de acrobaat-Pieten erbij. Zaterdag de 26e komt de Sint naar het werk en neemt die natuurlijk zijn grote boek mee waar alles in staat over kinderen. Of ze stout of lief zijn geweest. het hoort er allemaal bij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *