23 De vernietiger

De Feniks, of de kracht van het opstaan uit onze as

Viktor Frankl, een neuropsychiater en oprichter van logotheraphy, overleefde de marteling van nazi-concentratiekampen. Zoals hij in veel van zijn boeken uitlegde, is een traumatische ervaring altijd negatief, maar wat er als gevolg daarvan gebeurt, hangt af van de persoon. Het ligt in onze handen of we weer willen opstaan, weer tot leven willen komen uit onze as, in een verbazingwekkende overwinning. Of, aan de andere kant, om gewoon te zitten stoven, om af te brokkelen…

Er is één aspect dat er een einde zal zijn, dat een deel van onszelf ons ook zal verlaten, as zal worden, de overblijfselen van een verleden dat nooit meer zal terugkeren.

Maar de wind zal die as niet wegvoeren, integendeel. Ze zullen deel uitmaken van onszelf om vorm te geven aan een wezen dat sterker, groter, wijzer uit het vuur komt… Iemand die misschien een inspiratie wordt voor andere mensen, maar die ons bovenal zal helpen om vooruit te blijven gaan met opgeheven hoofd en onze vleugels wijd open.

-exploringyourmind

De vernietigende en transformerende kracht van Shiva

In de Indiase mythologie vormt de hindoegod Shiva samen met Brahma en Vishnu de goden-drie-eenheid die het leven regeert. Brahma is de schepper van het leven, Vishnu is degene die het leven in stand houdt en Shiva is degene die het leven vernietigt. En in die vernietigende kracht zit het geheim. Want zoals altijd biedt een einde tevens ruimte voor een nieuw begin. Shiva vernietigt dat wat niet meer nodig is, om het welzijn van alle wezens te bevorderen. Het derde oog op Shiva’s voorhoofd geeft aan dat hij alwetend is. Wat hij dus bij je wegzuivert, ondersteunt jouw allerhoogste ontwikkeling.

De transformerende kracht van Shiva is zó sterk, dat het je leven in korte tijd flink op zijn kop kan zetten. Zodra je je verbindt met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva, brand je als het ware alles weg wat niet meer past in je leven. Zit je in een relatie die eigenlijk op sterven na dood is? Dan kan het zomaar zijn dat een van jullie ineens wél de knoop doorhakt en je op zoek moet naar nieuwe woonruimte. Of dat ze op je werk gaan reorganiseren en je baas je vertelt dat je contract niet verlengd wordt. Deze waarschuwing is niet bedoeld om je bang te maken. Uiteindelijk is het wegvallen van onechte en niet passende concepten in je leven alleen maar een zegen. Dan maak je namelijk ruimte voor alles wat wél het Allerhoogste principe in jou dient.

Hoe nodig je de kracht van Shiva in je leven uit? Allereerst door er bewust contact mee te maken. Verbind je dus met Shiva vanuit je gevoel en laat het daarna los. Misschien helpt een beeldje van Shiva te  plaatsen of als je visueel ingesteld bent, stel je jezelf voor dat de vernietigende kracht van Shiva als een vuur alles wat je niet meer dient, verbrandt.

– Marianne ter Mors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *