27 De bevrijder

Bevrijders hebben een diep rechtvaardigheidsgevoel en herkennen ongelijkheid het snelst. Ze voelen een roeping om vrijheid van de onderdrukker in al zijn vormen tot stand te brengen. Maar onderdrukking heeft vele gezichten. Het kan de vorm hebben van een controlerende overheid, oneerlijke wetten, wreedheid, controle over anderen, of het kan in een minder voor de hand liggende vorm verschijnen als lichamelijke ziekte, een laag zelfbeeld, beperkende overtuigingen, starheid en algemene hulpeloosheid. Bevrijders hebben het vermogen om uit zichzelf en anderen de natuurlijke neiging naar vrijheid te halen.

Ze geloven dat vrijheid ons geboorterecht is en een volkomen natuurlijke gemoedstoestand is. Ze zullen vechten voor de vrijheid van anderen en ze streven er altijd naar om naar hun eigen beperkingen te kijken, zodat ze nooit gevangen blijven in hun eigen denken of gedrag. Ze begrijpen dat ze zichzelf moeten bevrijden om anderen te helpen.

De Bevrijder moet vaak alleen handelen, volgens de voorschriften van zijn geweten. Dit betekent het cultiveren van een diep zelfvertrouwen. Ze weten dat de gevolgen verschrikkelijk kunnen zijn, maar ze moeten toch handelen. De bevrijder is hoopvol en optimistisch en gelooft diep in de overtuiging over vrijheid, en ze accepteren zelden een nederlaag. Ze zijn expansief en maken in hun overtuigingen ruimte voor veel verschillende waarheden. Een van de belangrijkste eigenschappen van de bevrijder is persoonlijke verantwoordelijkheid. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid is tirannie.

Enkele sleutelwoorden:

Vrijheid
Macht
Verantwoordelijkheid
Zelfvertrouwen
Openheid
Hoopvol
Uitgebreid

De onderdrukker

Het is vrij gemakkelijk voor de onderdrukker om te geloven dat hij of zij een bevrijder is. Ze bezitten de natuurlijke leiderschapskwaliteiten en de zelfverzekerdheid van een Bevrijder, maar met een duistere bedoeling. De onderdrukker wil anderen alleen bevrijden om ze vervolgens onder zijn of haar gezag te brengen. Ze kunnen een vriend helpen een probleem op te lossen, bijvoorbeeld alleen om gefrustreerd te raken als de vriend niet doorgaat met alles te doen wat wordt voorgesteld. Anderen toestaan ​​hun eigen beslissingen en fouten te maken is moeilijk voor de Onderdrukker. Ze gaan ervan uit dat ze een betere weg weten en zijn ervan overtuigd dat anderen hen moeten volgen. Ze kunnen zelfingenomen en overdreven zelfverzekerd zijn. Het is vaak slechts een kwestie van tijd voordat ze ‘naar hun hoofd worden gegooid en geschopt’. De onderdrukker gelooft dat ze weten wat het beste is voor anderen en hoewel ze de taal van vrijheid spreken, zijn hun acties die van een dictator. Dit is een perfect voorbeeld van vrijheid zonder verantwoordelijkheid.

De onderdrukker is arrogant en zelfingenomen. Ze geloven dat het doel de middelen heiligt. Deze mentaliteit stelt hen in staat om hun destructieve gedrag af te wijzen en hun motieven te verbergen. Niet alle dictators zijn schaduwbevrijders, velen jaagden gewoon de macht na en namen die met welke middelen dan ook. Om dit archetype te hebben, moet men de neigingen kunnen zien om vrijheid te koesteren en vervolgens anderen die vrijheid niet te willen toestaan.

Wat kan verband houden met de onderdrukker:

Kracht
Je gezicht beheersen
Koud
Negeren van anderen
Arrogantie
Destructief

Een paar vragen om te stellen om de onderdrukker in de bevrijder te transformeren:

Welk deel van mijn leven beheerst mij?

Hoe kan ik verantwoordelijkheid nemen voor de vrijheid die ik mezelf veroorloof?

Wat is echte vrijheid en hoe komt het tot uiting in mijn eigen leven?

Wat zijn gezonde grenzen?

Wat zijn de gebieden van mijn leven waar ik niet vrij ben?

Hoe zijn nederigheid en vrijheid met elkaar verbonden?

 -Susanna Barlow

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *