Eindelijk de tuin gezaaid

Het heeft erg lang geduurd om op de juiste weersomstandigheden te wachten en eigenlijk is het nooit het juiste moment. Je kunt het hele jaar door gras zaaien maar het weer zal ook moeten meewerken. Voor nu had ik ook mijn twijfels, de grond te droog, hoe moet het met de honden zonder omheining, want de deur staat open met dit warme weer. Kimble’s vriend wilde er tegen aan gaan en het was best zwaar, maar ja ze zijn jong en hebben een enorme kracht. Zondagmiddag binnen 3 tot 4 uurtjes was het gedaan en hij heeft het ook werkelijk fantastisch gedaan. De grond is nu egaal met 2 volle zakken zaad erop, een paar stoeptegels recht gemaakt en het ziet er nu super goed en netjes uit, weliswaar wat kaal, de tuin tuin lijkt nu dubbel zo groot.

Nu is het wachten dat het zaad ontkiemd en de honden er zoveel mogelijk uit blijven. Merendeels gaat dit wel goed, alleen de kleine Micha heeft er een handje aan om zo en dan een plasje en een hoopje erop te geven. De katten trekken zich er helemaal niets van aan en vinden het gelukkig te kaal, ze zijn er zo weer van af. Ik ben benieuwd wat het wordt, in de avond sproei ik met de tuinslang. Het is enorm droog en straks de hittegolf, aan warmte geen gebrek, echter de luchtvochtigheid daar ben ik wat bang voor en anders, het meeste werk is gedaan en wordt het bij-zaaien. Ik geniet er nu al van…

Ik heb ook andere bewoners in de tuin, namelijk slakken. Velen vinden het vieze gladde slijmerige beestjes, ik vind ze interessant maar het moeten er niet te veel zijn want dan vang ik ze en gooi ze over de schutting in de struiken. Laat in de avond geef ik buiten de konijnen altijd een klein stukje hard opgedroogd brood of knackebrod, daar zijn ze verzot op. Als ze de schijnlamp zien, komen ze al op het hekje af en met het brood laat ik ze eerst uit mijn hand eraan knabbelen. Vervolgens leid ik ze ermee naar hun hok en sluit deze af voor de nacht, dit voor ik weet niet wat er voor roofdieren op af kan komen. Door de schutting, veilig voor vossen, maar er zijn ook marters, nacht-roofvogels en heb wel eens in het verleden reigers gespot. Zo kan ik met een gerust hart naar bed.

De enige die door het traliehek komen zijn de slakken en die zie ik alleen ‘s avonds. Ze laten mekaar gewoon met rust en het kan geen kwaad. Pas geleden heb ik een wit laag keramiek vogelbadje verplaatst en langs de borderzijkant gezet. Ik had wat aardbeitjes over en daarnaast gelegd, voor de vogels. Nou komen er bij mij niet zoveel vogels vanwege de katten, maar die zijn ‘s avonds binnen en komen de volgende ochtend voor 10 uur niet buiten.

Maar nu ging ik in de avond es kijken en zag daar een aantal slakken in het vogelbadje en daarnaast een paar smullen van de aardbeitjes. Het schijnt dat slakken graag zwemmen en zo gaat dat ook als je bier in zo’n badje doet maar om daarin te laten verdrinken vind ik gemeen. Voor mij hoeven ze niet dood en begrijp ook niet waarom mensen van die giftige on-diervriendelijke manieren gebruiken wat meer schade brengt aan het ecologische systeem. In mijn tuin hebben ze dan het walhalla en door ze te observeren geniet er net zo van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *